BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Video konferansta “Milli Mücadele'nin ilk adımı” anlatıldı

Yayın Tarihi : 19/05/2020
Üniversitemizde 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nın yıl dönümü dolayısıyla gerçekleştirilen video konferansta, 101 yıl önce atılan Milli Mücadele’nin ilk adımı anlatıldı.

Üniversitemiz Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Bölümü tarafından 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nın 101. yıl dönümü dolayısıyla “Meşruiyet, Meclis ve Kurtuluş” adlı video konferans gerçekleştirildi.

Yoğun ilginin olduğu etkinlikte konuşan Tarih Vakfı Başkanı, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ö. Alkan, I. Dünya Savaşı sonunda Osmanlı Devleti’nin 30 Ekim 1918’de imzaladığı Mondros Mütarekesi’nden başlayarak, 19 Mayıs 1919’a giden süreçte yaşananları ve daha sonra Kurtuluş Savaşı’nın örgütlenme aşamalarını anlattı.

Prof. Dr. Alkan, yakın dönem Türkiye Tarihi konusundaki çalışmaları ışığında yerel demokrasi oluşumlarına değinerek, kongre iktidarlarının TBMM’nin kuruluşu sürecinde önemli bir deneyim oluşturduğunu belirtti.

1919 yılında yaşanan siyasal, ekonomik ve sosyal krize, bu dönemde dünya çapında etkileri görülen ve milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine neden olan İspanyol Nezlesi (Nevazili) pandemisine de değinen Prof. Dr. Alkan, Kurtuluş Savaşı mücadelesinin büyük bir kararlılık ve ulusal egemenlik anlayışı ışığında örgütlendiğini ve bu sürecin sonunda Milli Mücadele’nin kalbi TBMM’nin kurulduğunu söyledi.

19 Mayıs 1919 tarihinin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Alkan, birinci meclis döneminin temellerinin 23 Nisan 1920'ye kadar geçen süreçte atıldığını ifade etti.

Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Yazıcı’nın da katıldığı etkinlik iki oturum halinde gerçekleştirildi ve soru-cevap kısmının ardından son buldu.


SON Haberler

  • BARÜ’nün enerji yönetimi çalışmaları uluslararası standartlarda sürdürülüyor

  • BARÜ Haber Bülteni 59. Sayı Yayımlandı

  • BARÜ, TÜBİTAK tarafından desteklenen 4 projesiyle geleceği hedefliyor

  • BARÜ’nün endemik türler ve sürdürülebilirlik çalışmalarına TÜBİTAK’tan destek

  • BARÜ’nün kalite yolculuğu ön lisans programlarıyla devam ediyor

  • BARÜ’nün projesiyle şehrin salep yetiştiriciliğine katkı verilecek

  • BARÜ’nün BİRUS projesi COP16 Riyad’da ilgiyle takip edildi

  • BARÜ’de Çeşm-i Cihan Sağlık Kongresinin ikincisi düzenlendi

  • BARÜ’de 8. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı hazırlıkları başladı

  • BARÜ’de İİBF bölümlerinin akreditasyon süreçleri devam ediyor