BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Sürdürülebilir Gelişme Hedefleri Konferansı

Yayın Tarihi : 10/01/2018

Üniversitemiz tarafından ‘Dünyada ve Türkiye’de Sürdürülebilir Gelişme Hedefleri’ adlı konferans gerçekleştirildi. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ‘sürdürülebilirlik’ ve ‘hedef’ kavramlarının geleceğe sağlam adımlar atma konusundaki önemine vurgu yaparak, bu ifadelerin dünyada olduğu gibi Türkiye’de de üzerinde durulduğunu ve bilimsel çalışmaların yapıldığını söyledi.

Konferansı veren İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tüzin Baycan ilk olarak Türkiye’de bu alanın ortaya çıkış aşamalarından bahsederek, bu konuda yurt içi ve yurt dışında yapılan çalışmaları aktardı.

“Dünyadaki kentsel nüfus 2050 yılında 3 milyar olabilir”

Kentleşmenin dünyadaki durumu ve geleceği konusunda bilgiler veren Baycan, “Kentleşme modern dünyanın ayrılmaz bir olgusudur. Bu noktada 2007 yılı milat olarak kabul edilebilir. Çünkü bu yılda ilk defa kentsel nüfus kırsal nüfusu geçmiştir. Bu tarihten sonra da artışlar devam etmiştir. Kentsel nüfusun 2050 yılında dünya genelinde 3 milyar olacağı tahmin edilmektedir. Ülkemizde kentsel nüfus yüzde 73, Avrupa’da yüzde 75, OECD ülkelerinde ise yüzde 85 düzeylerindedir.” dedi.

“Kentleşme bazı sorunları beraberinde getirmektedir”

Baycan, kentleşmenin beraberinde bazı sorunları da getirdiğini kaydederek, şehirlerde nüfusun artmasıyla birçok ekonomik, sosyal ve çevresel baskının ortaya çıktığını ifade etti. Baycan, “Kentleşme bazı sorunları ve tetikleyicileri de ortaya çıkarmıştır. Günümüzde şehirler küresel ekonomik faaliyetin yaklaşık yüzde 80’ine ev sahipliği yaparken, sera gazı emisyonlarının da yüzde 70’inden sorumludur. Uluslararası yoksulluk sınırı Dünya Bankası kriterleri doğrultusunda 1,90 Dolar ve altında tanımlanmasına rağmen dünya üzerinde yoksulluk sınırı altında yaşayan bir milyara yakın insan vardır. Her yüz bin doğumda 216 anne hayatını kaybetmektedir. Temiz su kaynakları kirlenmekte, temini gelecek noktasında tehlike arz etmektedir. İlköğretim yaşındaki 59 milyon 255 bin 376 çocuk 2015 verilerine göre okula gidememektedir. Ayrıca dünya genelinde gecekondularda yaşayan şehirli nüfusu da yüzde 30 civarındadır. Göç akımı, demografik durum ve sosyo-ekonomik eşitliğin sağlanmaması ise diğer önemli konulardır.” diye konuştu.

Baycan sürdürülebilir kalkınma ile ilgili Birleşmiş Milletler bünyesinde 1987, 1992, 2000, 2002, 2012 ve 2015 yıllarında yapılan zirvelerindeki tartışmaları da aktararak, Türkiye’de bu konuda yapılan tespitler ve kararlarla ilgili bilgiler verdi.

Ayrıca Üniversitemizin “Sürdürülebilir ve Akıllı Kentler” alanında araştırma görevlisi yetiştirmesi konusunda yapılan çalışmalara da değinen Baycan, başta Rektör Uzun olmak üzere emeği geçenlere teşekkür etti.

Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Koordinatörlüğü

SON Haberler

  • BARÜ’nün enerji yönetimi çalışmaları uluslararası standartlarda sürdürülüyor

  • BARÜ Haber Bülteni 59. Sayı Yayımlandı

  • BARÜ, TÜBİTAK tarafından desteklenen 4 projesiyle geleceği hedefliyor

  • BARÜ’nün endemik türler ve sürdürülebilirlik çalışmalarına TÜBİTAK’tan destek

  • BARÜ’nün kalite yolculuğu ön lisans programlarıyla devam ediyor

  • BARÜ’nün projesiyle şehrin salep yetiştiriciliğine katkı verilecek

  • BARÜ’nün BİRUS projesi COP16 Riyad’da ilgiyle takip edildi

  • BARÜ’de Çeşm-i Cihan Sağlık Kongresinin ikincisi düzenlendi

  • BARÜ’de 8. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı hazırlıkları başladı

  • BARÜ’de İİBF bölümlerinin akreditasyon süreçleri devam ediyor