BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

Roma İmparatorluğu’nun askeri karargâhı gün yüzüne çıkartılıyor

Yayın Tarihi : 11/10/2017

Gümüşhane'nin Kelkit ilçesine bağlı Sadak Köyü sınırları içerisinde bulunan Satala Antik Kenti'nde Üniversitemiz Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şahin Yıldırım tarafından kazı öncesi veri elde edebilmek amacıyla jeofizik çalışmaları yapıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığınca verilen izinle yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Yıldırım, Satala Antik Kenti'nin Roma İmparatorluğu'nun doğudaki en önemli şehirlerinden biri olduğunu söyledi.

Roma İmparatorluğu’nun doğu sınırını Fırat Nehri'nin oluşturduğunu belirten Yıldırım, “Nehir boyunca 4 büyük lejyonun (askeri karargâh) konumlandırılmış. Bu lejyonlardan birinin Satala Antik Kenti'ndeki 15'inci Apollon lejyonudur.  Buradaki kalelerinin saldırı amaçlı yapılmıştır. Yani Türkiye’nin ordu sistemindeki birinci, ikinci ordu gibi bir yapılanmaya sahip askeri kurumlar gibi düşünebiliriz” dedi.

Yüzey araştırmaları yapıldı

Yıldırım, kazı alanlarının belirlendiğini, çalışmaların bu yıl için jeofizik ölçümler, kazılacak alanların belirlenmesi, kazı evi yapımı ile çevrede yürütülen yüzey araştırmalarıyla devam ettiğini bildirdi.

Alandaki görünür tarihi eserlerin restore edileceğini aktaran Yıldırım, "Satala bizim açımızdan Türkiye'de Roma askeri mimarisiyle ilgili kazı yapılabilecek tek antik kent. Burası Türkiye'de bir lejyon kalesinin kazıldığı ilk yer olacak. Askeri mimariye ait yapılar ve Roma askeri sistemi ile ilgili çok önemli ipuçlarına ulaşmayı umuyoruz." diye konuştu.

 “Kazı çalışmalarından beklentilerimiz yüksek”

Satala Antin Kenti'nin, Roma kent sistemine göre kurgulanmış bir yerleşim olduğunu, kazı çalışmalarından beklentilerinin yüksek olduğunu vurgulayan Yıldırım, şöyle devam etti:

“Bizim açımızdan en önemli yer 15'inci lejyonun karargahı. Büyük olasılıkla tarihsel süreç içerisinde Partlar, Sasaniler, Bizans, Roma dönemlerinde bu kentin geçirdiği süreçleri göreceğiz. Askeri mimari kalıntılarıyla karşılaşacağız. Kentin önemli yapılarını ve konut alanlarını, Roma villalarını, yerleşim alanlarını ve bağlantılı yerlerini açmayı planlıyoruz. Roma İmparatorluğu'nun bütün tarihsel süreci ve Anadolu'daki bütün kaderi burada sona eriyor. Lejyon burada tarih sahnesinden siliniyor. Lejyonun burada var olup yok olması da oldukça önemli. Biz 15'inci lejyonun nasıl başladığını ve nasıl yok olduğunu da yapacağımız kazılarla görmüş olacağız.”

Rektör Uzun başarılar diledi

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, Öğretim Üyesi Şahin’in çalışmalarında başarılar dileyerek “Arkeolojik çalışmalar geçmişi anlamlandırarak, tarih yazımında ve felsefe üretimine katkılar sağlamakta, insanlara geleceği aydınlatmada önemli bir rol oynamaktadır. Ülkemiz de bu noktada araştırmacılarımız için çok değerli fırsatlar sunmaktadır. Üniversitemiz Arkeoloji Bölümü öğretim elemanları bu alanda çalışmalarını yürütmekte önemli ülkemizin sahip olduğu zenginliği ortaya çıkarmakta gayret göstermektedir” dedi.   

Basın-Yayın Halkla İlişkiler Koordinatörlüğü

SON Haberler

  • BARÜ’nün enerji yönetimi çalışmaları uluslararası standartlarda sürdürülüyor

  • BARÜ Haber Bülteni 59. Sayı Yayımlandı

  • BARÜ, TÜBİTAK tarafından desteklenen 4 projesiyle geleceği hedefliyor

  • BARÜ’nün endemik türler ve sürdürülebilirlik çalışmalarına TÜBİTAK’tan destek

  • BARÜ’nün kalite yolculuğu ön lisans programlarıyla devam ediyor

  • BARÜ’nün projesiyle şehrin salep yetiştiriciliğine katkı verilecek

  • BARÜ’nün BİRUS projesi COP16 Riyad’da ilgiyle takip edildi

  • BARÜ’de Çeşm-i Cihan Sağlık Kongresinin ikincisi düzenlendi

  • BARÜ’de 8. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı hazırlıkları başladı

  • BARÜ’de İİBF bölümlerinin akreditasyon süreçleri devam ediyor