Rektör Uzun, basın mensuplarıyla bir araya geldi
Yayın Tarihi : 24/04/2018
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, Bartın’da görev yapan medya temsilcileriyle bir araya geldi.
Üniversitemiz Kutlubey Kampüsü Yaşam Merkezinde gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Rektör Uzun ilk olarak üniversitenin tarihsel gelişiminden bahsederek, son üç yıla ilişkin verileri aktardı.
Üniversitemizin şu anda 8 fakülte, 3 enstitü, 3 meslek yüksekokulu, bir yüksekokulu ve 12 uygulama ve araştırma merkezi olduğunu belirten Rektör Uzun, “Bartın Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi kuruldu. Fakülte bünyesinde; Hemşirelik, Beslenme ve Diyetetik, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Sağlık Yönetimi, Ebelik, Çocuk Gelişimi, Sosyal Hizmetler, Odyoloji, Acil Yardım ve Afet Yönetimi ve Gerontoloji bölümlerinin açılmasını hedefliyoruz.” dedi.
Yeni Fakültelerin kurulması planlanıyor
Ulus’ta bulunan Bartın Meslek Yüksekokulu’na bağlı programlar Ulus Meslek Yüksekokulu adıyla ayrı bir akademik birim altında toplandığını belirten Rektör Uzun, “Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Spor Bilimleri Fakültesi, Yabancı Diller Yüksekokulu ile bazı fakültelerimiz bünyesinde yeni bölümler açılması teklif edildi. Bu kararları alırken başta bölgemiz olmak üzere ülkemizin ihtiyaçları gözetiyor, öğrencilerimizi donanımlı bireyler olarak mezun etmeyi hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.
Lisansüstü öğrenci sayısını artırmak istiyoruz
Rektör Uzun öğrenci sayılarına ilişkin bilgiler de vererek “Şu anda 2018 Nisan ayı itibariyle 15 bin 509 öğrencimiz bulunmaktadır. Bu öğrencilerimizin yüzde 65,34’ü lisans, yüzde 26,57’si önlisans ve yüzde 10,61’i ise lisansüstü öğrenim görüyorlar. 2022 yılında hedefimiz lisansta yüzde 60, önlisansta yüzde 25 ve lisansüstü öğrenimde yüzde 15 oranında öğrenci dağılımı yakalamak. 5 yıllık hedeflerimizde lisansüstü öğrenci sayımızı artırmak ve böylece Ar-Ge potansiyelini yükseltmek istiyoruz.” diye konuştu.
2018 yılı itibariyle farklı ülkeden 119 öğrenci ve öğretim elemanı değişimi anlaşmasının olduğunu ifade eden Rektör Uzun, 2016 yılında 103 olan uluslararası öğrenci sayısının bu yıl 250’ye ulaştığını kaydetti.
Rektör Uzun, 2018 yılında 147 olan bölüm ve program sayısını 2019 yılında 154’e çıkarmak istediklerini de belirterek, “26’sı profesör, 35’i doçent, 174’ü öğretim üyesi olmak üzere Üniversitemizde, 552 akademik personel görev yapmaktadır.” ifadelerini kullandı.
Üniversitemizdeki yatırımlar yenileriyle devam ediyor
Üniversitemizdeki yatırımlar hakkında bilgi veren Rektör Uzun, “Kutlubey Kampüsünde BESYO Binası ve açık spor sahaları tamamlandı. Kampüsün girişindeki yaşam merkezi 2 bin 389 metrekare olarak planlandı. 10 bin 600 metrekare üzerine inşa edilen kütüphane binası ise tamamlanmak üzere. 11 bin 137 metrekare üzerine inşa edilecek Rektörlük binası için çalışmalar başladı. 12 bin 500 metrekare alan üzerine inşa edilecek öğrenci laboratuvarı ve 12 bin 750 metrekare derslik binası ise proje aşamasında. Ağdacı Kampüsümüzdeki anaokulu kullanıma hazır. Kutlubey Kampüsü içinde bir anaokulu Bartın Valiliği İl Özel İdaresinin destekleriyle inşa edilecek. Bu okullar İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile yapılan protokol ile eğitim-öğretime açılacak.” şeklinde konuştu.
Kaliteli bir öğrenim sunmak için gayret gösteriyoruz
Üniversitemizde öğrenim kalitesini her geçen gün artırmak için gayret gösterdiklerini aktaran Rektör Uzun, “Üniversitemizde öğrenim gören öğrencilerimizi tam donanımlı bireyler olarak mezun etmek istiyoruz. Bunun için 60 lisans, 39 önlisans ve 46 lisansüstü programımızda kalitemizi her geçen gün artırıyoruz. İleri seviyede araştırma imkânı tanıyan laboratuvarlarda eğitimler veriyoruz. Bilgisayar destekli sınıflarımızda öğrencilerimizi çağın gereklerine göre hazırlıyoruz. Bartın Üniversitesi Kariyer Merkezi aracılığıyla geleceğe açılan yolda öğrencilerimize yol arkadaşlığı yapıyoruz. Ayrıca mezunlarımızla da iletişimimizi kuvvetlendiriyor, onları üniversitemizin birer elçisi olarak görüyoruz.” dedi.
Kitap sayısı artıyor, çevrimiçi kaynaklara erişim kolaylaşıyor
Rektör Uzun, Üniversitemiz bünyesindeki kütüphanelerin araştırmacılar ve öğrencilerin hizmetinde olduğunu ifade ederek “Kütüphanelerimizde 60 bine yakın basılı kitap bulunmaktadır. Aynı zamanda yaptığımız çalışmalar üzerine binlerce kaynağa internet üzerinden ulaşılabiliyor. Hedefimiz basılı ve çevrimiçi kaynakların sayısını artırmak.” diye konuştu.
“Akademik performansımız artıyor, daha iyi olacağız”
Rektör Uzun, kontrollü bir büyümeyle sürdürülebilir işler yapmak istediklerini de bildirerek akademik performans konusunda şu değerlendirmeyi yaptı:
“Üniversitemiz, Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı (ÜniAr) tarafından akademik personelin performansı ölçüt alınarak yapılanan “Devlet Üniversiteleri Genel Sıralamasında” 108 üniversite arasında 18’inci sırada yer aldı. Önceki akademik yıl “Devlet Üniversiteleri Genel Sıralaması”nda 26’ıncı sırada olan Üniversitemiz bu yıl 8 basamak yukarıya çıkarak, aralarında köklü üniversitelerin de olduğu birçok üniversiteyi geride bıraktı. Sıralamalarda Üniversitemiz Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) spor alanındaki akademik birimler arasında birinci sırada yer aldı. Akademik yayın sayımız her geçen yıl bir önceki yıla göre artmaktadır. Akademisyenlerimiz bölgesel odaklı çalışmalar başta olmak üzere gayretleriyle projeler üretmekte, uluslararası yayınlar yapmaktadır. Bunlardan biri geçtiğimiz günlerde açıkladığımız Proje Tabanlı Mevlana Değişim Programı kapsamında Pakistan Goverment College iş birliğinde gerçekleştirilecek proje. Projeyle, fındık koçanı ve orman gülünden biyoyakıt üretilerek, özellikle Karadeniz insanına yeni gelir kaynağı oluşturulması ve enerjideki dışa bağımlılığın azaltılması amaçlanıyor. Ayrıca öğretim elemanlarımız Ar-Ge ve İnovasyon Proje Pazarı etkinliklerinde üniversitemize ödüllerle dönmekte, göğsümüzü kabartmaktadır.”
Ar-Ge Proje Pazarına 36 ilden 211 katılımcı
Üniversitemizin düzenlediği Ar-Ge Proje Pazarı etkinliğine 36 ilden 211 katılımcının yer alacağını aktaran Rektör Uzun, “Bu yıl ikincisini düzenlediğimiz Ar-Ge Proje Pazarına TÜBİTAK Proje Pazarları Destekleme Programı (1503) kapsamında destekleniyor. Yoğun bir katılımın olduğu etkinliğe 36 farklı ildeki birçok üniversite ve kurumdan 211 başvuru gerçekleştirildi. Etkinlik kapsamında 10-11 Mayıs 2018 tarihinde proje sahipleri ile sektör temsilcileri biraraya gelecek. Dereceye giren katılımcılar ödüllendirilecek.” diye konuştu.
Kalite sürecine yönelik çalışmalar yapılıyor
Rektör Uzun, Üniversitede kalite süreçlerine yönelik yapılan çalışmalar hakkında da bilgiler vererek “Üniversitemizde kalite geliştirme çalışmalarının metodolojisini belirlemek, kalite bilincini yaygınlaştırmak, kalite sürecindeki gelişmeleri değerlendirmek üzere Bartın Üniversitesinin kalite konusundaki çalışmaları devam etmektedir. Kalite kültürünün birimlere yayılması ve sürekli iyileştirme faaliyetlerine tüm paydaşların katılımı için Üniversitemizde çalışmalar yürütülmektedir. Eğitim Fakültemiz Türkçe Öğretmenliği bölümü ilk kez akreditasyon için başvuruda bulundu. Rektörlük ve koordinatörlükler tarafından iyileştirmeye yönelik toplantılar ve etkinlikler yapılmaktadır.” ifadelerini kullandı.
Üniversite-Kamu-Sanayi işbirliğini güçlendiriyoruz
“Yaşadığımız bölgeye değer katmak istiyorsak işbirliklerine önem vermeliyiz.” diyen Rektör Uzun, Üniversite-Kamu-Sanayi işbirliğine yönelik çalışmalar yaptıklarını kaydetti.
Rektör Uzun, “Üniversite-Sanayi İşbirliği çalışmaları için sanayicilerimizle yakın temas halindeyiz. Akademisyenlerimizle birlikte bölgemizin geleceğine yönelik projeler üreterek, sektör temsilcilerinin hizmetine sunarak, katma değer üretmek gayretindeyiz. Bu doğrultuda tüm paydaşlarımızı önemsiyor, birlikte ülkemiz geleceğine değer katacak işler üreteceğimize inanıyorum.” şeklinde konuştu.
Kültür ve Sanat etkinlikleriyle önemli değerleri ağırlıyoruz
Üniversitemiz bünyesinde gerçekleştirilen kültür-sanat faaliyetlerine de değinen Rektör Uzun, “Saygı Günleri kapsamında bilim, kültür, sanat ve yönetim alanlarında yaptığı hizmetlerle toplum ve insanlığa önemli katkılar sağlamış, mesleki ve insani değerleriyle örnek olmuş kişilere “Bilime ve İnsanlığa Adanmış Hayatlar Ödülü” veriliyor. Ödülün ilk sahibi hocaların hocası Prof. Dr. Nevzat Kor oldu. Ayrıca Üniversitemizde geleneksel hale gelen etkinliklerden Çeşm-i Cihan Sohbetleriyle bilim, kültür ve sanat alanlarında birbirinden seçkin kişiler öğrencilerle buluşmaktadır. Bunun dışında birçok etkinlik ve sportif faaliyetler üniversitemiz bünyesinde düzenlenmektedir.” diye konuştu.
Basın toplantısı karşılıklı soru ve cevapların alınmasının ardından son buldu.
Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Koordinatörlüğü