BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

“Çeşm-i Cihan” Yuvaya Döndü

Yayın Tarihi : 14/08/2018
Üniversitemiz Bilim ve Teknoloji Kulübü öğrencileri tarafından hazırlanan ‘Çeşm-i Cihan’ isimli elektrikli otomobil, TÜBİTAK’ın  6-12 Ağustos tarihleri arasında Kocaeli Körfez Pisti’nde gerçekleştirilen Alternatif Enerjili Araç Yarışları’nın sona ermesi ile Bartın’a geri döndü.

Yarışmaya katılma süreci ve akabinde yaşananlar hakkında konuşan ve Bilim ve Teknoloji Kulübü Başkanı Umut Kayabaşı, ilk defa böylesi bir yarışmaya katılmalarına rağmen hem duruşları hem de bilgi birikimleri ile fark yarattıklarını belirtti. Uzun ve hummalı bir çalışma döneminin sonunda araçlarını ortaya çıkardıklarını belirten Kayabaşı, seneye daha yüksek başarılarını hedeflerini söyledi. Kayabaşı, “ 24 Eylül 2017’de yaptığımız ilk toplantıda elektrikli bir araç üretmeye karar verdik. Bu kararın ardından TÜBİTAK’ın Efficiency Challange kurallarını inceleyerek kendimize bir yol haritası çizdik ve akabinde ekibimizi oluşturduk. TÜBİTAK’ın başvurumuzu kabul etmesiyle birlikte çalışmalarımız hızlandırdık. Mühendislik fakültemizin değerli hocaları her zaman yanımızda oldular ve bize destek verdiler. Aylar süren tasarım süreci ve ardından yapılan montaj ile aracımızı yarışmaya hazır hale getirdik. Teknik kontrolleri başarı ile geçtikten sonra katıldığımız yarışlarda verimlilik alanında 22’nci, hız sıralamasında 6’ncı, ilk defa katılan takımlar sıralamasında ise birinci olmayı başardık. Bu başarıda büyük emekleri olan Rektörümüz Prof. Dr. Orhan Uzun’a, Mühendislik Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Mustafa Aral’a, Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sabri Gök’e, danışmanımız Dr. Öğr. Üyesi Abid Ustaoğlu’na, Otomotiv Mühendisi Umut Akkaya’ya, Erbay Motor firmasına ve tüm sponsorlarımıza kendim ve kulübüm adına teşekkür ediyorum. Son olarak takım arkadaşlarıma ortaya koydukları performans ve inançlarından dolayı minnettarım. Takım olarak harika bir iş çıkardık” dedi.

“Bu öğrenciler ülkemizin ‘yerli ve milli’ üretimine büyük faydalar sağlayacak”
Bilim ve Teknoloji Kulübü’nün yaptıkları araç ve katıldıkları yarışma ile çok önemli bir adım attıklarını ifade Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, aldıkları başarılı sonuçlardan dolayı tüm öğrencileri tebrik etti. Öğrencileri atölyede ziyaret eden Rektör Uzun gelecek adına ümitli olduğunu sözlerine ekledi. Rektör Uzun, “Üniversitemiz adına heyecan verici bir dönem yaşıyoruz. Bilim ve Teknoloji Kulübümüz öğrencileri tarafından geliştirilen elektrikli otomobil TÜBİTAK tarafından düzenlenen yarışmalara katıldı. Eleme turlarını geçtiler, teknik açıdan hiçbir eksiklerinin olmadığı tescillendi. Yarışın tüm turlarını tamamladılar. Öğrencilerimiz yaklaşık bir yıldır devam eden kararlı mücadelelerin meyvesini aldılar. Hız kategorisinde genel sıralamada 6’ncı oldu aracımız. Kendilerini tebrik ediyorum. Ancak bu daha bir başlangıç. Elbette öğrencilerimizin kendilerini geliştirmeleri gereken noktalar var. Üniversitemizin genel yaklaşımı olan ‘sürekli iyileşme’ yaklaşımı onlar için de geçerli. Öğrencilerimizin yaptıkları bu ilk aracı gelecek yıllarda geliştirerek daha iyi noktaya taşıyacaklarına ben inanıyorum. Önemli olan bu birikimi gelecek nesillere de aktarmak. Yeni açılan Bilgisayar Mühendisliği ile Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümlerimize katılan öğrencilerimizle ile birlikte pek çok noktada ilerlemeye sağlayacağımızı biliyorum. Tüm kalbimle inanıyorum ki bu yarışmalara katılan öğrencilerimiz gelecekte ülkemizin yerli ve milli üretimine büyük faydalar sağlayacaktır. Kendilerinin yetişmesinde emeği geçen hocalarımızı ve öğrencilerimizi can-ı gönülden kutluyorum.” dedi.

SON Haberler

  • BARÜ’nün enerji yönetimi çalışmaları uluslararası standartlarda sürdürülüyor

  • BARÜ Haber Bülteni 59. Sayı Yayımlandı

  • BARÜ, TÜBİTAK tarafından desteklenen 4 projesiyle geleceği hedefliyor

  • BARÜ’nün endemik türler ve sürdürülebilirlik çalışmalarına TÜBİTAK’tan destek

  • BARÜ’nün kalite yolculuğu ön lisans programlarıyla devam ediyor

  • BARÜ’nün projesiyle şehrin salep yetiştiriciliğine katkı verilecek

  • BARÜ’nün BİRUS projesi COP16 Riyad’da ilgiyle takip edildi

  • BARÜ’de Çeşm-i Cihan Sağlık Kongresinin ikincisi düzenlendi

  • BARÜ’de 8. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı hazırlıkları başladı

  • BARÜ’de İİBF bölümlerinin akreditasyon süreçleri devam ediyor