BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

BARÜ’nün projesiyle çevre dostu yonga levha üretilecek

Yayın Tarihi : 11/12/2024
Bartın Üniversitesinin (BARÜ) TÜBİTAK tarafından desteklenen projesiyle sürdürülebilir ve ekolojik dengeyi koruyan levhaların üretilmesine yönelik yenilikçi çözümler sunulacak.

Bartın Üniversitesi (BARÜ) doğal ekosistemi korumak amacıyla geri dönüştürülebilir,  sürdürülebilir ve çevre dostu projelere imza atmaya devam ediyor. Bu kapsamda BARÜ ile Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) ve orman ürünleri sektöründe Türkiye’nin önde gelen markalarından olan Yıldız Entegre Ağaç Sanayi ve Ticaret A.Ş firmasıyla yapılan üniversite-sanayi iş birliği protokolü çerçevesinde bir proje hazırlandı. Bartın Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Abdullah İstek’in yürütücülüğündeki proje TÜBİTAK-TEYDEB 1505 Üniversite-Sanayi İş Birliği Destek Programı kapsamında desteklenmeye değer bulundu.

"Yonga Levha Üretiminde Tutkal Etkinliğinin Artırılması" başlıklı proje ile yonga levha üretim sürecinde sürdürülebilir ve çevre dostu panellerin geliştirilmesine yönelik yenilikçi çözümler sunulacak. Teknik literatürde "yonga levha" olarak adlandırılan, ancak halk arasında genellikle "sunta" olarak bilinen bu panellerin, daha düşük tutkal tüketimi ile üretilerek ekolojik dengenin korunmasına katkıda bulunacak. Proje kapsamında, tutkal etkinliğinin artırılmasıyla yalnızca üretim verimliliği sağlanması değil, aynı zamanda çevreye duyarlı ve insan sağlığına zararsız yeni ürünlerin geliştirilmesi planlanıyor. Bu doğrultuda, projede geliştirilecek yenilikçi yaklaşımların sektöre öncülük etmesi de öngörülüyor.

Yenilikçi ve kapsamlı yöntemlerin yürütüleceği çalışmalarda sanayi ortağı olarak Müşteri Kuruluş Proje Sorumlusu Kenan Çağrı Nevruz, Yıldız Entegre Ağaç Sanayi ve Ticaret A.Ş adına proje sorumlusu olarak yer alacak. Bununla birlikte BARÜ’den Prof. Dr. Deniz Aydemir, BAİBÜ’den Dr. Öğr. Üyesi Orhan Kelleci ve Dr. Öğr. Üyesi Süheyla Esin Sarıusta projeye araştırmacı olarak katkı verecek.

Proje hakkında bilgilendirmelerde bulunan Prof. Dr. İstek, “Proje kapsamında ahşap esaslı levhalarda yenilikçi modifikasyon işlemleri ve teknikleriyle tutkallama maliyetlerinin düşürülmesi sağlanarak levhaların fiziksel ve mekanik özelliklerinin artırılması hedeflenmektedir. Bu doğrultuda, tutkal kullanımında etkinliğin artırılmasıyla hem üretim maliyetlerinin düşürülmesi hem de çevresel etkilerin minimize edilmesi planlanmaktadır. Bu proje, üniversite-sanayi iş birliğinin güçlendirilmesi ve akademik bilginin sanayiye etkin bir şekilde aktarılması açısından da önemli bir rol üstlenmektedir. Bu noktada geliştirilen iş birliklerinin nitelikli proje çıktıları getirmesine yönelik bizleri daima teşvik eden Rektörümüz Prof. Dr. Orhan Uzun’a teşekkür ediyorum” dedi.

Yürütülen çalışmalarda sürdürülebilir doğa dostu yaklaşımları benimsediklerini belirten BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ise “Bartın Üniversitesi olarak ülkemizin Ar-Ge kapasitesini artırma yolunda üniversite-sanayi iş birliğini destekliyor, el birliğiyle çevreye duyarlı uygulamaların artmasını hedefliyoruz. Bu noktada geliştirilen proje, Yıldız Entegre firmasının sektörel deneyimi ile Üniversitemiz ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesinin bilimsel birikimini bir araya getirerek insan sağlığına zararsız ve sürdürülebilir üretim anlayışına katkı sağlayacak. Bu kapsamda alanında yenilikçi projeleri dolayısıyla Prof. Dr. Abdullah İstek ve proje ekibini tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum. Kurumsal ilerleyişimize sunduğu değerli katkılar için Bartın Orman Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Birsen Durkaya’ya teşekkür ediyorum. İş ve güç birliğiyle birlikte yapılacak çalışmalara yönelik ilgileri için Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Sayın Mustafa Alişarlı’ya teşekkürlerimi iletiyorum. Ayrıca bizlere daha iyiye ulaşma noktasında daima destek veren YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar’a, YÖK üyelerimize ve ‘Üreten Üniversite’ yolculuğumuzdaki kıymetli teşvikleri için TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Orhan Aydın’a teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.


Haber: Ebru Adalı / Fotoğraf: Selman Akça

BARÜ İletişim Koordinatörlüğü

SON Haberler

  • BARÜ, TÜBİTAK tarafından desteklenen 4 projesiyle geleceği hedefliyor

  • BARÜ’nün endemik türler ve sürdürülebilirlik çalışmalarına TÜBİTAK’tan destek

  • BARÜ’nün kalite yolculuğu ön lisans programlarıyla devam ediyor

  • BARÜ’nün projesiyle şehrin salep yetiştiriciliğine katkı verilecek

  • BARÜ’nün BİRUS projesi COP16 Riyad’da ilgiyle takip edildi

  • BARÜ’de Çeşm-i Cihan Sağlık Kongresinin ikincisi düzenlendi

  • BARÜ’de 8. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı hazırlıkları başladı

  • BARÜ’de İİBF bölümlerinin akreditasyon süreçleri devam ediyor

  • Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin, BARÜ’yü ziyaret etti

  • BARÜ’nün iklim değişikliği sempozyumu büyük ilgi gördü