BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

BARÜ’nün elektrik üretebilen ‘akıllı’ pencere sistemi patentlendi

Yayın Tarihi : 06/10/2023
Bartın Üniversitesinde (BARÜ) atık polimerlerden üretilen ışıldayan filmler aracılığıyla güneş enerjisinin lojistiğini sağlayarak elektrik üretebilen ‘akıllı’ pencere sistemi patent aldı.  

Bartın Üniversitesinin (BARÜ) akıllı pencerelerle güneş enerjisini hasat ederek elektrik üretilebilmesini sağlayan proje başarıyla tamamlandı. BARÜ Proje ve Teknoloji Ofisinden Öğr. Gör. Dr. Erkan Aksoy’un uzun soluklu çalışmaları sonucunda atık polimerlerden ışıldayan filmler üretildi. Türkiye’de ilk defa geri kazanılarak üretilen polimer kaplamanın ‘akıllı’ pencerelere entegre edilmesiyle güneş ışığının hasat edilerek emilen enerjinin daha uzun dalgaboyuna dönüşümü sağlandı. Yoğunlaşan foton enerjinin polimer kaplama içerisinde lojistiğini esas alan bu sistem Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan başvurunun ardından tescillendi.

“Sürdürülebilir ve temiz enerji sistemiyle kendi elektriğimizi üretebileceğiz”

Dr. Aksoy, ‘‘Atık Polimerlerden Standart Işıldayan Film Üretim Yöntemi’’ başlıklı patent buluşu hakkında bilgi vererek hayata geçirilecek bu projenin Türkiye’de yerli ve milli bir ürün olarak enerji sektöründe yer alacağını söyledi.

Temiz ve sürdürülebilir bir gelecek için güneş enerjisinin faydaya dönüştürülmesinde Moleküler Fotonik teknolojilerinin önemini de vurgulayan Dr. Aksoy, “Bu buluş, akıllı pencere sistemlerinde güneş ışığını hasat ederek, emilen enerjinin daha uzun dalgaboyuna dönüşümünü, ardından da bu yoğunlaşan foton enerjinin polimer kaplama içerisinde lojistiğini esas alan bir prototipi kapsamaktadır. Atık bir polimer türünün geri kazanımına da odaklandığımız bu çalışma enerji üretiminin bir aracı olarak işlev görecektir. Bu noktada akademik üretkenliğimize odaklanan stratejilerle bizlere destek veren Rektörümüz Prof. Dr. Orhan Uzun’a teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

“Fikirden ürüne giden süreçte yetkinliklerimizi artırıyoruz”

Nitelikli bilgi üretme ve nitelikli insan kaynağını yetiştirme konularındaki çalışmalara dikkat çeken BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ise “Bartın Üniversitesi olarak sadece bilgiyi aktaran değil aynı zamanda üreten de bir yükseköğretim kurumu olarak geleceğe kararlı adımlar atıyoruz. Fikirden ürüne giden süreçte topluma ulaşan işlere imza atarak bulunduğumuz yerden başlayarak yarınlarımıza değer katıyoruz. Bu süreçte ortak geleceğimize değer katacak enerji alanındaki çalışmaları dolayısıyla Öğr. Gör. Dr. Erkan Aksoy’u tebrik ediyorum. Yerli ve milli imkânlarla üretilen katma değeri yüksek bu ürünün kalkınma dinamiklerimize katkı sunacağına yürekten inanıyorum. Bu düşüncelerle kalite eksenli büyüme, nitelikli bilgi ve nitelikli insan gücü gibi konularda bizlere verdikleri destekler dolayısıyla Prof. Dr. Sayın Erol Özvar’a, YÖK üyelerimize ve bilim temelli kalkınma anlayışıyla bizleri teşvik eden TÜBİTAK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Hasan Mandal’a teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.


SON Haberler

  • BARÜ’nün enerji yönetimi çalışmaları uluslararası standartlarda sürdürülüyor

  • BARÜ Haber Bülteni 59. Sayı Yayımlandı

  • BARÜ, TÜBİTAK tarafından desteklenen 4 projesiyle geleceği hedefliyor

  • BARÜ’nün endemik türler ve sürdürülebilirlik çalışmalarına TÜBİTAK’tan destek

  • BARÜ’nün kalite yolculuğu ön lisans programlarıyla devam ediyor

  • BARÜ’nün projesiyle şehrin salep yetiştiriciliğine katkı verilecek

  • BARÜ’nün BİRUS projesi COP16 Riyad’da ilgiyle takip edildi

  • BARÜ’de Çeşm-i Cihan Sağlık Kongresinin ikincisi düzenlendi

  • BARÜ’de 8. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı hazırlıkları başladı

  • BARÜ’de İİBF bölümlerinin akreditasyon süreçleri devam ediyor