BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

BARÜ’de farklı yönleriyle hemşirelik mesleğinin önemi konuşuldu

Yayın Tarihi : 14/05/2024
Bartın Üniversitesinde (BARÜ) Hemşirelik Haftası kutlamaları kapsamında “Hemşirelerimiz Geleceğimiz: Bakımın Ekonomik Gücü” adlı sempozyum gerçekleştirildi.

Bartın Üniversitesi (BARÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından 12-18 Mayıs Dünya Hemşirelik Haftası kutlamaları kapsamında Ağdacı Yerleşkesi Konferans Salonunda bir sempozyum gerçekleştirildi. Sempozyumda sağlık hizmetleri alanında her zaman ve her şartta görev alan hemşirelerin üstlendikleri görev ve sorumluluk ile kutsal bir mesleği ifa etmelerinin önemi vurgulandı.

“Sağlık hizmetlerinin omurgasını hemşireler oluşturur”

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını BARÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevim Çelik gerçekleştirdi. Hemşirelik mesleğinin hayatın her döneminde var olduğunu belirten Çelik, Kırım Savaşı’nda, İstanbul’da Florence Nightingale’in yaralı askerlerle her türlü imkânsızlıklara rağmen, karanlıkta elindeki lamba ile bakım vererek modern hemşireliği başlattığını aktardı.

Çelik, “Sağlık hizmetlerinin omurgasını oluşturan hemşirelere ve hemşirelik hizmetlerine yapılacak yatırım toplumsal fayda sağlayacaktır. Geçmişten bugüne kadar salgın hastalık, deprem ve savaşlar sırasında en zor koşullarda hep ön safta sağlık hizmeti veren hemşirelerimiz önemlerini ortaya koymuşlardır. Hemşirelerimizin; dil, din, ırk, sınıf ayrımı gözetmeksizin bireylerin alabileceği en üst düzey sağlık hizmeti verilmesi noktasında nitelik ve nicelik olarak yeterli düzeye getirilmesi son derece elzemdir” diye belirtti.

Geçmişten bugüne hemşirelik mesleği konuşuldu

Sonrasında sahneye gelen Hemşirelik Bölümü Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Burcu Küçükkaya, Uluslararası Hemşireler Birliği (ICN) tarafından 2024 yılı için belirlenen “Hemşirelerimiz Geleceğimiz: Bakımın Ekonomik Gücü” başlığında hemşirelerin görevleri ve hemşirelik lisans eğitimi hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Doç. Dr. İlknur Dolu ile Hemşirelik lisans öğrencisi Merve Özoğlu başkanlığında gerçekleşen ilk oturumda, Gazi Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naile Bilgili “Kültürlerarası ve Küresel Hemşirelik Bakımı” başlıklı sunumunda hemşireliğin doğrudan insana dokunan bir meslek olduğunu vurgulayarak kültürel yetkinliğin geliştirilmesinin önemini anlattı.

Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sergül Duygulu “Hemşirelik Bakımında Ekonomik Güç” konusunda bilgiler vererek hemşireliğe yatırımın topluma yatırım olduğunun altını çizdi.

Bartın İl Sağlık Müdürlüğü Enfeksiyon Birimi Sorumlusu Mualla Alaçam ise “Sağlık Hizmetleri Sunucularında Hemşirelik Bakımı Maliyet Etkinliği” adlı sunumunda Türkiye’de toplum sağlığının korunması noktasında yapılan faaliyetleri aktardı.

BARÜ öğrencilerinin gözünden ‘hemşirelik’

Öğrenci Gözüyle ICN temasında düzenlenen ikinci oturumda Dr. Öğr. Üyesi Burcu Küçükkaya ile yüksek lisans öğrencisi Arif Ceylan oturum başkanlığını gerçekleştirdi.

Türk Hemşireler Derneği Öğrenci Temsilcisi, BARÜ Hemşirelik öğrencisi Hakan Daşkıran “Hemşirelerin Sağlık Ekonomisine Katkıları ve Hemşirelik Öğrencilerinin Sorumlulukları” konusunda bilgi, beceri ve tecrübelerini kullanarak öğrencilerin sağlık ekonomisine katkı sunacağını belirtti.

Yüksek lisans öğrencisi İlayda Yıldırım “Hemşirelikte Uzmanlaşmanın Tüm Yönleriyle Bakıma Etkisi” başlığında hemşirelik uzmanlık alanlarının önemini anlattı.

Sempozyumda son olarak öğrencilerin hemşirelik mesleğine dair istek ve hayallerini aktardığı “Gelecekte Hemşirelik Farkındalık Gösterimi” adlı video izletildi.

Yoğun ilgiyle takip edilen programda gerçekleştirilen müzik dinletisi ile katılımcılar keyifli anlar yaşadı. Soru ve cevapların da alındığı sempozyum, günün anısına hatıra fotoğraflarının çekilmesinin ardından son buldu.


Haber: Fatmanur Eriklioğlu / Fotoğraf: Selman Akça

BARÜ İletişim Koordinatörlüğü

 

SON Haberler

  • BARÜ’nün enerji yönetimi çalışmaları uluslararası standartlarda sürdürülüyor

  • BARÜ Haber Bülteni 59. Sayı Yayımlandı

  • BARÜ, TÜBİTAK tarafından desteklenen 4 projesiyle geleceği hedefliyor

  • BARÜ’nün endemik türler ve sürdürülebilirlik çalışmalarına TÜBİTAK’tan destek

  • BARÜ’nün kalite yolculuğu ön lisans programlarıyla devam ediyor

  • BARÜ’nün projesiyle şehrin salep yetiştiriciliğine katkı verilecek

  • BARÜ’nün BİRUS projesi COP16 Riyad’da ilgiyle takip edildi

  • BARÜ’de Çeşm-i Cihan Sağlık Kongresinin ikincisi düzenlendi

  • BARÜ’de 8. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı hazırlıkları başladı

  • BARÜ’de İİBF bölümlerinin akreditasyon süreçleri devam ediyor