BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

BARÜ’de akıllı sohbet asistanı “ebilge” yayında

Yayın Tarihi : 19/08/2024
Bartın Üniversitesinde (BARÜ) geliştirilen yapay zekâ tabanlı akıllı sohbet asistanı “BARÜ-ebilge” ile kullanıcılar bilgiye daha kolay ve hızlı bir şekilde erişebiliyor.

Bartın Üniversitesinde (BARÜ) nitelikli eğitim-öğretim ve araştırma-geliştirme çalışmalarının yanı sıra gelişen yeni teknolojiler ışığında dijitalleşme adımlarına hız kesmeden devam ediliyor. Bu kapsamda BARÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından Bilgi İşlem Daire Başkanlığı iş birliğinde İletişim Koordinatörlüğünün destekleriyle birçok alanda kullanılan yapay zekânın bilimsel süreçlere entegrasyonu sağlanarak akıllı sohbet asistanı “BARÜ-ebilge” uygulaması geliştirildi. BARÜ’nün ihtisaslaşma alanı olan ‘Akıllı Lojistik ve Bütünleşik Bölge Uygulamaları’ kapsamındaki çalışmalarını da içeren akıllı sohbet asistanı, ilk etapta BARÜ’ye bu sene kayıt yaptıracak öğrencilere yardımcı olmak üzere kullanıcıların deneyimine sunuldu.

BARÜ’de yapay zekâ destekli dijital dönüşüm: “BARÜ-ebilge”

Yapay zekâ tabanlı algoritmaların kullanılmasıyla kurumsal veri tabanının sistem ile entegrasyonun sağlandığı “BARÜ-ebilge” uygulamasında kullanıcılar, Bartın ili ya da BARÜ hakkındaki sorularına çok daha kolay ve hızlı yoldan cevap bulabiliyor. Geliştirilen akıllı sohbet asistanı özellikle öğrencilere BARÜ’deki başta eğitim-öğretim ortamı, fakülte ve bölümler olmak üzere merak edilen konular hakkında bilgi vererek dijital bir rehberlik imkânı da sunuyor. Mini sohbet penceresi üzerinde bulunan “genişlet” ikonuyla da daha geniş bir ekranda sohbet edebilme ve soru sorabilme olanağı elde ediliyor.

7/24 erişilebilir sistem

İhtiyaç duyulduğu her anda akıllı sohbet asistanı ile iletişim kurabilen kullanıcıların soruları, anlık mesajlaşma yoluyla 7/24 yanıtlandırılıyor. Böylece hem kesintisiz etkileşim sağlanıyor hem de güvenilir ve doğru bilgiye erişim süreci hızlandırılıyor. Şimdilik GPT-4 altyapısının kullanıldığı “BARÜ-ebilge” arayüzünün ilerleyen süreçlerde tamamen milli teknolojiler kullanılarak geliştirilmesi hedefleniyor.

“Bilişim sistemlerindeki gelişmeler ışığında yerli uygulamalar hayata geçiriyoruz”

Dijitalleşme stratejisi doğrultusunda yenilikçi yaklaşımlar ile önemli uygulamaları hayata geçirdiklerini belirten BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, “Dijital dönüşümün yaşandığı günümüzde yeni ve akıllı teknolojilerin eğitim-öğretim ve araştırma-geliştirme faaliyetlerinin yanı sıra her alanda kullanımı için yoğun bir çaba gösteriyoruz. Bilişim sistemlerindeki gelişmeler ışığında Üniversitemizin ihtisaslaşma alanı kapsamındaki çalışmaları da içeren güncel hizmetleri bünyemize katarak teknolojik altyapımızı geliştirmeye devam ediyoruz. Bu noktada bildiğimiz kadarıyla yükseköğretim kurumları arasında Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan yapay zekâ destekli ‘BARÜ-ebilge’ sistemini hayata geçirmenin gururunu yaşıyoruz. Ortaya koyduğumuz vizyon ve gelişim stratejilerinden de güç alarak geliştirdikleri akıllı sohbet asistanı dolayısıyla Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanımız Burak Beygirci, Genel Sekreter Yardımcımız Refik Ünver, Bilgi İşlem Daire Başkanımız Feridun Badur, İletişim Koordinatörümüz Öğr. Gör. Dr. Mehmet Ceylan ile emeği geçen tüm insan kaynağımıza teşekkür ediyorum. Teknolojik gelişmeler ışığında yürüttüğümüz çalışmalara verdikleri destekler için YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar’a ve YÖK üyelerimize teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.


“BARÜ-ebilge” Erişim Adresi: https://ebilge.bartin.edu.tr/


Haber: Fatmanur Eriklioğlu / Grafik: Gamze Aydın - Reyhan Yaprak

BARÜ İletişim Koordinatörlüğü

 

SON Haberler

  • BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun’un ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ mesajı

  • BARÜ kütüphaneleri 24 saat ilgi görüyor

  • BARÜ’nün enerji yönetimi çalışmaları uluslararası standartlarda sürdürülüyor

  • BARÜ Haber Bülteni 59. Sayı Yayımlandı

  • BARÜ, TÜBİTAK tarafından desteklenen 4 projesiyle geleceği hedefliyor

  • BARÜ’nün endemik türler ve sürdürülebilirlik çalışmalarına TÜBİTAK’tan destek

  • BARÜ’nün kalite yolculuğu ön lisans programlarıyla devam ediyor

  • BARÜ’nün projesiyle şehrin salep yetiştiriciliğine katkı verilecek

  • BARÜ’nün BİRUS projesi COP16 Riyad’da ilgiyle takip edildi

  • BARÜ’de Çeşm-i Cihan Sağlık Kongresinin ikincisi düzenlendi