BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

BARÜ 7. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarında 9 proje ödüllendirildi

Yayın Tarihi : 08/11/2024
Bartın Üniversitesinde (BARÜ) Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un katılımıyla gerçekleştirilen 7. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı kapanış töreninde en iyi 9 proje ödüllendirildi.

Bartın Üniversitesinin (BARÜ) bu yıl yedincisini uluslararası ölçeğe taşıyarak gerçekleştirdiği Ar-Ge Proje Pazarında 47 üniversite, 30 lise, yurt içi ve yurt dışından 10 kurum ve kuruluş ile Ar-Ge merkezinden yarışmacıların projelerini sergilemesiyle tamamlandı.

“Ar-Ge Proje Pazarı ile yarınlarımıza değer katmaya devam edeceğiz”

Bölgenin uzun soluklu en önemli bilim ve teknoloji festivalinin kapanış oturumunda ilk olarak konuşan BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, “Milli teknoloji hamlesini gerçekleştirmenin kaçınılmaz olduğu günümüzde ülkemizin kalkınma hamlesine değer katmak için çaba gösteriyor, araştırmayı ve geliştirmeyi teşvik ederek genç girişimciler ile sektör temsilcilerini bir araya getiriyoruz. Ulusal sınırları aşarak küresel boyuta ulaştırdığımız Ar-Ge Proje Pazarı ile yarınlarımıza değer katmaya devam edeceğiz” dedi.

TEI Genel Müdürü Prof. Dr. Akşit yerli motor sanayisini anlattı

Ar-Ge Proje Pazarı kapanış sunumunu Türk motor sanayinin geleceğine güç katan çalışmalarıyla öne çıkan TUSAŞ Motor Sanayi (TEİ) Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit yaptı.

“Milli Savunma Sanayi ve Havacılık Teknolojilerinin Önemi” başlıklı sunumunda Prof. Dr. Akşit, savunma ve havacılık sistemlerinin yaşadığı dönüşümü tarihsel süreçleriyle anlatarak TEİ bünyesinde yürütülen çalışmalar ile devam eden araştırma-geliştirme faaliyetlerini aktardı.

“Gençlerimiz savunma sanayi alanında çalışmaya ve üretmeye devam etmeli”

Savunma sanayinde üreten ve geliştiren bir ülke olmanın önemini vurgulayan Prof. Dr. Akşit “Savunma sanayinde özellikle havacılık teknolojilerinin yerli ve milli olması kritik bir rol oynamaktadır.  Kendi savunma sanayin olmazsa dışarıdan aldığın silahla yeterli savunma yapamazsın. Bu yüzden kendi uçağımızı, kendi motorumuzu üretmek zorundayız. TEİ olarak son yıllarda yaptığımız atılımlarla savunma sanayisini destekler hale geldik. İHA’lar, helikopterler, uçaklarımızın motorlarını biz geliştirdik. Hep daha iyisini hedefleyerek teknolojik olarak sınıfının en iyisi bir motor yaptık” diyerek sunumunu görsel içeriklerle destekledi.
Prof. Dr. Akşit, konuşmasının sonunda gençlere seslenerek “Tarihin tekerrür etme ihtimali yüksektir, gençlerimiz kendi tarihini bilmeli ve dersler çıkarmalıdır. Stratejik önemi bulunan bu alanlarda çalışmaya, üretmeye devam etmeliyiz. Başkaları yapmıştı, bizler de yaptık, sizler ileride çok daha iyilerini yapacaksınız” dedi.

Bakan Tunç, BARÜ’den övgü dolu sözlerle bahsetti

Tebriklerini iletmek ve en iyi projelere ödüllerini vermek üzere kapanış törenine katılan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Kuruluşu için kanun teklifinde imzamın bulunduğu memleketimizin Üniversitesinin bugün ulaştığı nokta gurur vericidir. Bartın’ın kalkınmasına hem eğitim hem sosyal hem de çeşitli iş birlikleriyle destek olan Üniversitemiz bölgeye değer katmaktadır. İlerleyen süreçlerde de dünya çapında dereceleri devam edecek güçlü yükseköğretim kurumu olarak yolunda önemli başarılara imza atacaktır. Ulusal ve uluslararası alanda elde ettiği başarılardan gurur duyuyoruz” dedi.

“Ar-Ge Proje Pazarının, Teknofest gibi süreklilik arz etmesini takdirle karşılıyoruz”

Üniversitede oluşturulan proje üretme kültürüne de dikkat çeken Bakan Tunç, “Bartın Üniversitesi yedi yıldır düzenlediği Ar-Ge Proje Pazarı ile takdire şayan işler yapıyor. Bu organizasyonda bir fikirle ortaya çıkan ürünler; Türk gençlerine imkan sağlandığında, onların önü açıldığında, irade ve vizyon ortaya konulduğunda neleri başardıklarının bir göstergesidir. 7. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı sadece bir yarışma platformu değil, aynı zamanda farklı kültürler arası köprüler kurulduğu, bilgi ve deneyimlerin paylaşıldığı, geleceğin bilim insanlarının bir araya geldiği bir organizasyon olarak bölgede dikkat çekiyor. Toplumun bilimsel farkındalığını artıran bu etkinliğin tüm özellikleriyle ‘Tam bağımsız güçlü Türkiye’ idealine ulaşılması adına atılmış çok kıymetli bir adım olarak görüyor, Teknofest gibi süreklilik arz etmesini takdirle karşılıyoruz” ifadelerini kullandı.

En iyi projelere ödülleri, Bakan Tunç tarafından takdim edildi

Ardından geçilen BARÜ 7. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı Ödül Töreninde en iyi proje sahiplerine ödülleri verildi. Bilim ve Teknoloji tutkunlarını bir araya getiren festivalin en iyi projesi “METATIP” adlı çalışma ile Dr. Mustafa Şanverdi ve proje ekibinin oldu.

Temel kategoride ikinciliği değerlendirme kurulundan aynı puanı alan  “Otizm Spektrum Bozukluğuna Dair Online Akıllı Özel Eğitim Ekosistemi” projesiyle Hasan Can ve “Yılan Dişinden İlham Alan Fotokatalitik Grafen Oksit Mikroiğneler: Yara Onarımını Hızlandırmaya Yeni Bir Yaklaşım” projesiyle Derya Ertaş paylaştı.

Üçüncülük ödülünü ise “Ultra Erken Dayanımlı Beton” projesiyle Muhammed Maraşlı ile Kolombiya’nın önemli yükseköğretim kurumlarından Rosario Üniversitesinden sunulan “Al-Driven Attack Simulations: Large Language Models in Breach and Attack Simulitations Platforms” adlı proje ile Juan Diego ve ekibi aldı.

Festivalin Lise kategorisinde ise Ar-Ge Proje Pazarı hakem heyeti tarafından yapılan değerlendirmeyle birincilik ödülü “RETİLİFE” başlıklı projeyle Kağıthane Kız Anadolu İmam Hatip Lisesinden Yüşra Yatağan ve proje ekibine verildi. Lise kategorisinde ikincilik ödülü “Döngüsel Ekonomiye Katkı Sağlayacak Sazan Balığı Derisi ve Aloe Vera Jelinden İlaçta Kaplama Ürünü Olarak Film Üretilmesi ve Karakterizasyonu” projeleriyle Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Kamil Tolon Bilim ve Sanat Merkezinden Ezel Cansın Kanbur ve proje ekibinin oldu. Üçüncülük ödülü ise Zonguldak Mustafa Yılmaz Gömülü Sistem Teknolojileri Uygulama Merkezinden “Elektrikli Araç, Yazılım ve Donanım Geliştirme Simülatörü” adlı proje ile Zeynep Ece Özaçmak ve proje ekibine verildi.

Yarışmacılara ödüllerini Bakan Tunç ile birlikte Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan ve BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun tarafından takdim edildi.

Ar-Ge Proje Pazarında ilk kez “Uluslararası İş Birliği Ödülü” verildi

Uluslararası ölçekte düzenlenen BARÜ 7. Ar-Ge Proje Pazarı etkinliğinde, Düzenleme Kurulunun aldığı karar ile bu yıl ilk defa Lise kategorisinde “Uluslararası İş Birliği Ödülü” de verildi. Ödülü; Kırgızistan Maarif Eğitim Vakfından “SMPAR Bişkek: Geleceğin Otoparkları ile Enerjide Verimlilik ve Sürdürülebilir Ulaşım” adlı projeyle Aydar Ali Suiunaliev ve proje ekibi aldı.
Yoğun katılımla gerçekleştirilen 7. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı Ödül Töreni en iyi proje ekiplerinin hatıra fotoğrafı çekilmesi ile son buldu.


Haber: Ebru Adalı - Fatmanur Eriklioğlu / Fotoğraf: Senem Sarı - Selman Akça

BARÜ İletişim Koordinatörlüğü

SON Haberler

  • BARÜ’nün enerji yönetimi çalışmaları uluslararası standartlarda sürdürülüyor

  • BARÜ Haber Bülteni 59. Sayı Yayımlandı

  • BARÜ, TÜBİTAK tarafından desteklenen 4 projesiyle geleceği hedefliyor

  • BARÜ’nün endemik türler ve sürdürülebilirlik çalışmalarına TÜBİTAK’tan destek

  • BARÜ’nün kalite yolculuğu ön lisans programlarıyla devam ediyor

  • BARÜ’nün projesiyle şehrin salep yetiştiriciliğine katkı verilecek

  • BARÜ’nün BİRUS projesi COP16 Riyad’da ilgiyle takip edildi

  • BARÜ’de Çeşm-i Cihan Sağlık Kongresinin ikincisi düzenlendi

  • BARÜ’de 8. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı hazırlıkları başladı

  • BARÜ’de İİBF bölümlerinin akreditasyon süreçleri devam ediyor