BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

BARÜ, “Yeşil Kampüs” çalışmalarıyla sürdürülebilir yarınları hedefliyor

Yayın Tarihi : 10/07/2024
Bartın Üniversitesinde (BARÜ) “Yeşil Kampüs” çalışmaları kapsamında yağmur suları biriktirilerek oluşturulan doğal gölet ile çevresel sürdürülebilirliğe ve ekosisteme katkı sağlanıyor.

Bartın Üniversitesinde (BARÜ) 2017 yılında hayata geçirilen “Yeşil Kampüs” projesi kapsamında kısa ve uzun vadeli planlamalarla doğaya saygılı uygulamalar hayata geçirildi. Başta ağaçlandırma çalışmaları olmak üzere yerleşkeler içerisinde yeni yaşam alanları oluşturulan Üniversitede, doğal gölet projesi dikkat çekti. Bu kapsamda Kutlubey Yerleşkesine kazandırılan 110 bin metrekare yeşil alan ile birlikte yağmur suları biriktirilerek oluşturulan doğal gölet ile ekolojik denge ve ekosistem korunarak sürdürülebilir kampüs çalışmaları için önemli adımlar atıldı.

Örnek bir proje hayata geçirildi

Doğal yaşamın korunduğu gölet; ekolojik, sosyal ve ekonomik boyutlar hesaplanarak gerçekleştirilen peyzaj uygulamaları ile örnek bir proje olarak hayata geçirildi. Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesinden akademisyenler ile idari insan kaynağının ortak çalışmasıyla Kutlubey Yerleşkesindeki binalar ile rekreasyon alanlarındaki yağmur suları gölet alanına yönlendirildi. Böylece atık su şebeke hattından ayrılan tahliye sistemiyle yağmur suları göleti oluşturarak döngüsel bir süreç başlatıldı.

Biyoçeşitlilik, enerji verimliliği, iklimle uyumlu, sürdürülebilir…

Doğaya saygılı, sürdürülebilir ve geri dönüşüm odaklı bilimsel çalışmalar doğrultusunda oluşturulan gölet ile bitki örtüsü ve ağaçların sulanması da yapılıyor. Böylece gölet alanındaki su dengesi korunurken aynı zamanda önemli miktarda su tasarrufu sağlanıyor. Zengin biyolojik çeşitliliğe de ev sahipliği yapan göletin kampüse kazandırılmasıyla birlikte zaman zaman farklı kuş türleri de görülmeye başlandı.

Doğal gölette “kano” üzerinde ders işlediler

Herkes tarafından yoğun ilgi gören gölet çevresi, öğrencilerin eğitim ve spor aktivitelerini yaptıkları bir alan haline geldi. Eğitim-öğretim ortamına dönüşen gölet çevresinde kano üzerinde ders işleyen öğrenciler edindikleri teorik bilgiyi uygulamalı olarak deneyimleme fırsatı buldu. BARÜ Spor Bilimleri Fakültesi öğrencileri “Doğa Sporları Dersi” kapsamında yağmur sularının biriktirilmesiyle oluşturulan gölette kürek çekti. Kampçılık ve kampta yapılması gerekenler hakkında bilgilendirilen öğrenciler doğa sporları noktasında uygulamalar yaptı. Ders kapsamında gölette yapılan kano geçişi kampüs içerisinde güzel görüntüler oluşturdu.

Rektör Uzun: Ortak geleceğimize değer katmaya devam ediyoruz

Sürdürülebilir, doğayla uyumlu ve çevre dostu bir üniversite olma yolunda yürütülen çalışmaların önemine değinen BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, “2017 yılında hayata geçirdiğimiz ‘Yeşil Kampüs’ projesi kapsamında doğaya ve insana saygılı bir anlayışıyla çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Sürdürülebilir peyzaj uygulamaları ile yapılan düzenlemelerde ekolojik, sosyal ve ekonomik boyutlara dikkat ederek yerleşkelerimizi doğayla uyumlu ve çevre dostu kampüsler haline getirmeyi hedefliyoruz. Bu kapsamda yağmur suları biriktirilerek hem çevremizi koruyan hem de tasarruf sağlayan bir doğal gölet oluşturduk” dedi.

Rektör Uzun, ’Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs’ ve ‘Spor Dostu Kampüs’ projelerinin parçası olan çalışmalar neticesinde gölet alanını Üniversiteye kazandırdıklarını da kaydederek “Doğaya ve insana saygılı bir anlayışla örnek uygulamalar hayata geçiriyoruz. Yükseköğretim Kurulumuzun öncülüğünce yaptığımız çalışmalarla yarınlarımıza değer katıyoruz. Ayrıca gelecek adına edindiğimiz kazanımların yanında uluslararası sıralamalarda elde ettiğimiz başarılar da tüm yerleşkelerimizi sürdürülebilir yaşam alanları haline getirme noktasında bizleri teşvik ediyor. Bu düşüncelerle doğayla uyumlu kampüs çalışmalarımızda sundukları katkılar dolayısıyla YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar’a ve YÖK üyelerimize teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.


BARÜ İletişim Koordinatörlüğü

 

SON Haberler

  • BARÜ’nün enerji yönetimi çalışmaları uluslararası standartlarda sürdürülüyor

  • BARÜ Haber Bülteni 59. Sayı Yayımlandı

  • BARÜ, TÜBİTAK tarafından desteklenen 4 projesiyle geleceği hedefliyor

  • BARÜ’nün endemik türler ve sürdürülebilirlik çalışmalarına TÜBİTAK’tan destek

  • BARÜ’nün kalite yolculuğu ön lisans programlarıyla devam ediyor

  • BARÜ’nün projesiyle şehrin salep yetiştiriciliğine katkı verilecek

  • BARÜ’nün BİRUS projesi COP16 Riyad’da ilgiyle takip edildi

  • BARÜ’de Çeşm-i Cihan Sağlık Kongresinin ikincisi düzenlendi

  • BARÜ’de 8. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı hazırlıkları başladı

  • BARÜ’de İİBF bölümlerinin akreditasyon süreçleri devam ediyor