BARTIN ÜNİVERSİTESİ

image/svg+xml
image/svg+xml

‘Bartın Üniversitesi Saygı Günleri’ yoğun katılımla gerçekleştirildi

Yayın Tarihi : 24/11/2017

Bartın Üniversitesi tarafından düzenlenen 'Saygı Günleri’ kapsamında Prof. Dr. Nevzat Kor’un çalışmaları ve hatıraları konuşuldu. Etkinlik Prof. Dr. Kor’un öğrencisi Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ile birlikte birçok siyasetçi, bürokrat ve bilim adamının katılımıyla gerçekleştirildi. Bakan Eroğlu burada yaptığı konuşmada bilime ve insanlığa hizmet vermiş kişiler ve kendisinin de hocası olan Nevzat Kor adına gerçekleştirilen etkinliğin takdire şayan olduğunu, bunun kendisini de duygulandırdığını söyledi.

“Vefa sadece İstanbul’da bir semtin adı değilmiş”

Bilime ve insanlığa adanmış hayatları belirtmenin önemli olduğuna işaret eden Bakan Eroğlu, “Dolayısıyla gelecek nesillerin, gururla anacakları güzel insanların ortaya çıkarılması lazım. Maalesef Türkçe'de bazı kelimeler unutuluyor. Bunlarda biri de 'vefa'. Vefa, İstanbul'da bir semtin adı olarak kalıyor. Vefa çok önemli. Hocamızı ne kadar anlatsak kelimeler yetmez. Ben özellikle bu çalışmanın devam etmesini diliyorum. Tabii ben hocamızı anlatacağım ama kendisi bir deryadır ve biz bir nebzesini anlatabiliriz” dedi.

“Hocam beni su konusunda heveslendirdi”

İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi'nde okuduğu sırada Prof. Dr. Kor'un, Su Temini ve Kanalizasyon derslerine girdiğini belirten Bakan Eroğlu, aldığı ders sonrası kendisinin nasıl heveslendirdiğini anlattı.

Prof. Dr. Kor ile olan anısını paylaşan Eroğlu, “Bir gün kendisi babama benden övgüyle bahsederek, 'İlim adamına ihtiyacımız var. Oğluna söyle de asistan olsun, öğretim üyesi olsun' dedi. Babam kendisinden çok etkilendi ve duygulandı. Tabii o zamanlar asistan maaşları çok düşük. Esnaflık yapan babam da 'Ben o zaman ölünceye kadar çalışayım maddi manevi destek vereyim. Oğlum da millete hizmet etsin' dedi. Ben de çok duygulandım ve bu vesileyle asistanlığa başladım” diye konuştu.

"Haliç hocamızın emekleriyle kurtuldu”

Kor'un, üniversitede çevre mühendisliği bölümü kurduğunu ve kendisinin her zaman büyük düşündüğünü dile getiren Eroğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Daima büyük planlıyor, büyük düşünüyor. Ben hocamdan büyük düşünmenin dışında dakikliği öğrendim. Bu dakiklik sayesinde ben de görev yaptığım üniversitelerde aynı dakiklikle hareket ettim. Öğrencilerim saatlerini ayarlarlardı. Bir de hocamdan, çok hızlı karar vermeyi öğrendim. Kendisinin prensipleri de vardı. Hocam, ilim adamı olarak muhteşem. Gerçekten çok büyük projelere imza attı kendisi. Eğer bugün Haliç kurtulmuşsa kendisinin sayesindedir. Hiç balık türü yaşamazken şimdi 48 tane balık türü var. Çok sayıda kitabı var. Araştırmalara çok önem verir, bizi de hep teşvik etmiştir. Biz şunu gördük. İmkânsız diye bir şey yoktur. Şevkle, heyecanla, ihlas ve samimiyetle çalışınca olamayacak bir şey yok. En çok hoca yetiştiren, hocaların hocası Nevzat Kor'u alkışlıyorum”

“Bartın Üniversitesi önemli bir işi gerçekleştiriyor”

Bartın Valisi Nusret Dirim ise gerçekleştirilen etkinliğin önemine vurgu yaparak “Bartın Üniversitesi bugün tarihimizde iz bırakan şahsiyetlere karşı vefasını gösteriyor. Biz bu insanlarımızı bir gün değil, her zaman anarak gelecek nesillere iyi bir örnek olarak aktarmalıyız. Bugün burada bunun bir örneği gerçekleştirilerek güzel bir iş yapılıyor” şeklinde konuştu.

“Ülkemizin toprakları insan yetiştirmede de bereketli”

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun da bir milletin varlığının sürdürülebilirliğinin bilime ve bilim insanına verilen önemle mümkün olduğunu ifade etti. “Tarih bize şunu gösterdi ki ülkemizin toprakları bereketli topraklardır” diyen Rektör Uzun, şöyle devam etti:

“Sadece yer altı ve yer üstü kaynaklarından değil. Üzerinde yaşadığımız topraklar tarihe istikamet çizen, insan yetiştirme noktasında da son derece bereketli topraklardır. Biliyoruz ki eğer bugün buradaysak öz güven içerisinde başımız dik bir şekilde geleceğe umutla bakıyorsak bu değerli insanlarımızın katkısı büyüktür. İş bu noktada farkındalığımızı arttırmak, yeni El Cezeriler, Yusuf Has Hacibler, Uluğ Beyler ve İbn-i Sinalar yetiştirmek için günümüzün yaşayan değerlerini, geleceğimizin teminatı gençlerimizle buluşturuyoruz. Öğrencilerimizin geçmişten aldıkları güçle adımlarını daha sağlam atmalarını istiyoruz. Bugünleri muhafaza etmeleri, bu seviyeleri çok daha yukarı taşımaları için bunun gibi etkinliklerimizle gençlerimize bazı mesajlar veriyoruz. Onlardan, vazifelerinin ülkelerine hizmet etmek olduğunu bilmelerini, öz güvenli olmalarını ve başarmak için azmetmelerini diliyoruz. Ondan sonra geriye tevekkül etmek kalıyor”

“Prof. Dr. Nevzat Kor’a ne kadar teşekkür etsek azdır”

Rektör Uzun, "Bilime ve İnsanlığa Adanmış Hayatlar Ödülü" kapsamında ilk olarak mahrumiyet içinde geçen yılların tüm olumsuzluklarına rağmen nefsini küçültüp hedeflerini büyüten ve azmiyle herkese örnek olabilecek Prof. Dr. Kor'u anlamak, başarılarla sürdürdüğü meslek hayatında yaptıklarının gelecek nesillere aktarmak amacıyla bir araya geldiklerini dile getirdi. Rektör Uzun “O, naif yüreğinde yaşayan düşünceleriyle Türkiye'nin daha iyi bir noktaya ulaşması, büyük ve daha güçlü bir Türkiye olması için mücadele vermiş, insanlarımızın refahı, sağlığı ve insan onuruna yaraşır bir hayat sürmesi için durmadan çalışmış. Ülkemizde ilk çevre mühendisliği bölümünü kurarak hocaların hocası olmuş Sayın Kor'un insanlığı kuşatan ve kucaklayan gönlüyle bütün derdi, ülkeyi sarıp sarmalayacak bir vizyona ulaştıracak insanlar yetiştirmek olmuş. Yetiştirdiği öğrenciler, üst düzey bürokrat, rektör, siyasetçi ve hatta bakan olarak ülkemizin yönetiminde söz sahibi olmuştur. Kendisine ne kadar teşekkür etsek azdır” ifadelerini kullandı.

Panelde Nevzat Kor ile ilgili hatıralar paylaşıldı

Etkinlikte, aralarında Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmail Kahraman ve Bakan Eroğlu'nun röportajlarıyla birlikte 30 kişinin yer aldığı belgesel film de gösterildi. Ardından geçilen panelin başkanlığını Orman ve Su İşleri Bakanlığı eski Müsteşarı Prof. Dr. Hasan Zuhuri Sarıkaya yaptı. Panelistler ise 22. Dönem Kayseri Milletvekili Prof. Dr. Adem Baştürk, Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, Su Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. A. Mete Saatçi ve Çalık Enerji Genel Müdürü Doç. Dr. Osman Saim Dinç oldu. Panelde, katılımcılar Prof. Dr. Nevzat Kor ile ilgili hatırlarını aktararak kendilerine sundukları katkılardan bahsetti.

Prof. Dr. Nevzat Kor ödülünü aldı

Türkiye’de çevre mühendisliği bölümünün kurucusu yetiştirdiği öğrencileri rektör, müsteşar, hatta bakan olarak ülke yönetiminde söz sahibi olan Prof. Dr. Nevzat Kor’a, “Bilime ve İnsanlığa Adanmış Hayatlar Ödülü” verildi. Prof. Dr. Kor’a ödülünü Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Uzun verirken, Bakan Eroğlu da yaprak üzerine hat sanatı işlemeli cam tablo hediye etti. Ayrıca Prof. Dr. Kor’a Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç tarafından Üniversitemiz Öğretim Görevlisi Murat Sarı tarafından çizilen karakalem portre hediye edildi.

Sabah Prof. Dr. Nevzat Kor Amfisi açılışı yapıldı

‘Bartın Üniversitesi Saygı Günleri’ etkinliğinden önce Kutlubey Kampüsü Mimar Sinan Dersliklerinde amfi açılışı yapıldı. İnşaat Mühendisliği ve Çevre Mühendisliği öğrencilerinin derslere gireceği “Prof. Dr. Nevzat Kor Amfisi”nde ilk dersi Prof. Dr. Kor verdi. 62 yıldır sürdürdüğü meslek hayatına dair tecrübelerini aktaran olan Prof. Dr. Kor’u öğrenciler ayakta alkışladı.

Bartın Üniversitesi Saygı Günleri “Prof. Dr. Nevzat KOR” Anı Kitabına elektronik olarak ulaşmak için tıklayınız…




Rektör Uzun programa katılanlara ve katkı sunanlara teşekkür etti

Törenin ardından Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun etkinliğe katkı sunan, katılan ve tebrik mesajı gönderenlere teşekkür etti. Rektör Uzun teşekkür mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Bartın Üniversitesi Saygı Günleri’ kapsamında Prof. Dr. Nevzat Kor için düzenlenen “Bilime ve İnsanlığa Adanmış Hayatlar” ödül törenini gerçekleştirmenin bahtiyarlığını yaşarken, emeği geçen kişilere teşekkürlerimi de sunmak istiyorum.

Bu noktada başta sunduğu çok değerli katkıları, iyi dilekleri ve yakın ilgileri dolayısıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanımız Sayın İsmail Kahraman’a; etkinliğimizi gerçekleştirmeyi düşündüğümüz ilk andan itibaren desteklerini hep yanımızda hissettiğimiz Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Sayın Veysel Eroğlu’na teşrifleri için de şükranlarımızı sunuyoruz.

Yanımızda olmayı çok arzu eden ancak yoğun programı nedeniyle katılamayan, etkinliğimizin düzenlenmesinde çok değerli katkıları olan, Milli Eğitim Bakanımız Sayın İsmet Yılmaz’a; bizi yüreklendiren, bilimsel ve bölgesel işbirliği konusunda önümüzü açan YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın M. A. Yekta Saraç’a teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Desteklerinden dolayı Valimiz Sayın Nusret Dirim’e, Milletvekilimiz Sayın Yılmaz Tunç’a, Belediye Başkanımız Sayın Cemal Akın’a, Cumhuriyet Başsavcımız Sayın Adnan Tosun’a, ihtiyaç duyulan tüm konularda yanımızda olan değerli il yöneticilerine ve belgesel filmin hazırlanmasında sunduğu katkılardan dolayı Kuzey Haber Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Erken'e de müteşekkiriz.

Prof. Dr. Nevzat Kor hocamızın hatıralarının konuşulduğu paneli yöneten Uluslararası Saraybosna Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Hasan Zuhuri Sarıkaya’ya, paneldeki çok değerli paylaşımlarından dolayı Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı’ya, 22. Dönem milletvekili Prof. Dr. Adem Baştürk, Türkiye Su Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Mete Saatçi ile Çalık Enerji Yönetim Kurulu Başkan Vekili Doç. Dr. Saim Dinç’e şükranlarımızı sunuyorum.

Yine etkinliğimize gelerek bizleri onurlandıran ve Prof. Dr. Nevzat Kor hocamızın öğrencilerinin de aralarında bulunduğu Artvin Milletvekili Dr. İsrafil Kışla’ya, YÖK Eski Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay’a, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü, Prof. Dr. Mehmet Karaca’ya, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı’ya, Beykent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Karahan’a, Rumeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Salih Aynural’a, Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sabri Orman’a, 22. Dönem Milletvekilleri Mehmet Ali Bulut ve Prof. Dr. Hikmet Özdemir’e, 15. Dönem Milletvekili Turhan Utku’ya, Başbakanlık Başmüşaviri Prof. Dr. Lütfi Akça’ya, İSKİ Eski Genel Müdürü Dr. Atilla Altay’a, Esenler Eski Belediye Başkanı Mehmet Öcalan’a, Saray Bosna Eğitimi Geliştirme Vakfı Başkanı Hasan Topaloğlu’na, Sosyal Güvelik Kurumu Hizmet Sunumu Önceki Genel Müdürü Sayın Lütfi Aydın’a, İTÜ İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ünal Aldemir’e, Zonguldak Orman Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel’e, DSİ Kastamonu 23. Bölge Müdürü Hayrettin Baysal’a, DSİ Kastamonu Bölge Md. Yardımcısı Celalettin Demir’e İTÜ Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Töröz’e, İTÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Demir'e, Yalova Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Halit Göknil ile Prof. Dr. Hüseyin Yıldırım’a, İTÜ Öğretim Üyeleri Prof. Dr.İzzet Öztürk, Prof. Dr. İsmail Koyuncu, Prof. Dr. Bülent İnaç, Prof. Dr. Süleymen Övez’e ile Doç. Dr. İbrahim Demir’e, Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi Eski Müdürü Mustafa Gözübüyükoğlu’na, İlim Yayma Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Zeki Kaldırım’a, İşadamı Yaşar Şadoğlu’na, MİMKO AŞ’den Burhan Suat Tüylüoğlu ile Hüseyin Karışan’a, Avukat Abdullah Arar ile Abdurrahman Demir’e, Diş Hekimi Mehmet Akşit’e, Nevzat Kor hocamızın İTÜ’de dönem arkadaşı Mahmut Ayla’ya, İnşaat Mühendisi Mustafa Ayalp’e, Dr. Ahmet Güneyk'e, Dr. Ahmet Cemal Kaya’ya, İsmail Tüylüoğlu'na, İlhan Karabulut ile şehir içi ve şehir dışından gelen tüm konuklarımıza teşekkür ederiz.

Yoğun programları nedeniyle etkinliğimize katılamayan ve gönderdikleri mesajla programımızı tebrik eden Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Recep Akdağ’a, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli’ye, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü’ye, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’a, 23. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Köksal Toptan’a, TOBB Başkanı Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu’na, Trabzon Valisi Sayın Yüzel Yavuz’a, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Mahmut Özer’e, İstanbul Milletvekili Feyzullah Kıyıklık’a, Trabzon Milletvekili Dr. Adnan Günnar’a, Karabük Milletvekili Prof.Dr. Burhanettin Uysal’a, Zonguldak Milletvekili Hüseyin Özbakır’a, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Tuna’ya, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal’a, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mehmet Sekmen’e, Saadet Partisi Genel Başkanı Sayın Temel Karamollaoğlu’na, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Sayın Mustafa Ataş’a, YÖK Üyesi Doç. Dr. Zeliha Koçak Tufan'a, TBMM Genel Sekreteri Mehmet Ali Kumbuzoğlu'na, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü’ye, Bülent Ecevit Üniversitesi Rektör V. Prof. Dr. Ali Azar’a, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ayrancı’ya, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı’ya, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan’a, İstanbul Ayvansaray Üniversitesi Rektör V. Prof. Dr. Şermin Örnektekin’e, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın’a, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker’e, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin’e, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can’a, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’e teşekkürlerimizi sunuyoruz."

SON Haberler

  • BARÜ’nün enerji yönetimi çalışmaları uluslararası standartlarda sürdürülüyor

  • BARÜ Haber Bülteni 59. Sayı Yayımlandı

  • BARÜ, TÜBİTAK tarafından desteklenen 4 projesiyle geleceği hedefliyor

  • BARÜ’nün endemik türler ve sürdürülebilirlik çalışmalarına TÜBİTAK’tan destek

  • BARÜ’nün kalite yolculuğu ön lisans programlarıyla devam ediyor

  • BARÜ’nün projesiyle şehrin salep yetiştiriciliğine katkı verilecek

  • BARÜ’nün BİRUS projesi COP16 Riyad’da ilgiyle takip edildi

  • BARÜ’de Çeşm-i Cihan Sağlık Kongresinin ikincisi düzenlendi

  • BARÜ’de 8. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı hazırlıkları başladı

  • BARÜ’de İİBF bölümlerinin akreditasyon süreçleri devam ediyor