Bartin Üniversitesi Akademik Yil Açilis Töreni
Yayın Tarihi : 29/09/2014
Bartin Üniversitesi 2014-2015 Akademik Yili açilis töreni düzenlendi. Bartin Üniversitesi konferans salonunda düzenlenen törene Bartin Valisi Seyfettin Azizoglu, Milletvekili Yilmaz Tunç, Milletvekili Riza Yalçin Kaya, Garnizon Komutani Dz. Kd. Alb. Mehmet Erdemir, Belediye Baskani Cemal Akin, Cumhuriyet Bassavcisi Seyfullah Öselmis, Rektör Yardimcilari, Akademik ve Idari Birim Yöneticileri, ögretim üyeleri ve ögrenciler katildi.
Ögrenci sayimiz 11.269’a ulasti.
2008’de kurulan üniversitemizin geldigi noktayi günümüz verileriyle mukayese ederek sözlerine baslayan Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, “Bu yilki ögrenci sayimizin 11 bin dolayinda olacagini öngörmüstük. Ögrenci sayimiz 11.269’a ulasmistir. 2008 yilinda 2100 ögrencimiz vardi. ÖSYM tarafindan üniversitemize ön lisans, lisans ve lisansüstü ögretimde olmak üzere 3826 kontenjan verilmis ve bunlardan % 83.48’e karsilik gelen 3194 ögrenci, üniversitemize kayit yaptirmistir. Azerbaycan, Türkmenistan, Kirgizistan, Iran, Fas, Filistin, Afganistan, Tacikistan ve Suriye’den gelen 85 yabanci uyruklu ögrencimiz üniversitemizde ögrenim görmektedir.” dedi.
Üniversitede 445 ögretim elemani bulundugunu belirten Rektör Kaplan, “Kurulus asamamizda bu sayi 87 idi. Ögretim üyesi sayimiz, 172’dir. Yani ögretim elemanlarimizin % 40’a yakini ögretim üyesidir Bu sayi kurulus asamasindaki yeni bir üniversite için sevindirici bir durumdur. Üniversitemizde 6 yabanci uyruklu ögretim elemani çalismaktadir ve bugünlerde yenilerinin eklenmesiyle bu sayi artacaktir. Idari kadromuzdaki 392 kisiden 244'ü kadroludur. Diger 148 çalisanimiz ise temizlik ve güvenlik islerimizden sorumludur. Üniversitemizin akademik ve idari personel sayisinin toplami ise 837'dir.” diye konustu.
Bir üniversitenin gücü, fakülte veya ögrenci sayisi ile ölçülemez
Üniversitenin 7 fakültesi bulundugunu belirten Rektör Kaplan, “Üniversitenin islevi konusunda yetersiz bilgisi olan bazi kisilerce, zaman zaman fakülte sayimiz, baska üniversitelerin fakülte sayilariyla karsilastirilmaktadir. Özellikle ifade etmek isterim ki bir üniversitenin gücü, fakülte veya ögrenci sayisi ile ölçülemez. Bilinmelidir ki, üniversitenin aslî görevi, yüksek düzeyde bilgi üretmek, bunu toplum yararina sunmak ve kendi alanlarinda rekabet gücü yüksek, donanimli, yetkin ögrenciler yetistirmektir. Bu görevi yerine getiremeyen bir üniversite veya fakültenin, fakülte sayisi veya ögrenci sayisinin çoklugu, bilimsel ölçütler baglaminda hiçbir deger ifade etmez.” dedi. Prof. Dr. Ramazan Kaplan, “Akademik basarilari dolayisiyla ülkemizdeki üniversiteler içerisinde ilk siralarda yer alan birkaç üniversitemizi örnek verecegim. Ortadogu Teknik Üniversitesinin 5, Bogaziçi Üniversitesinin 4, Bilkent Üniversitesinin 9 fakültesi vardir. Fakat bu üniversitelerimiz, bilimsel basarilari, ögrencilerinin kalitesi ve yayinlari ile hem ülkemiz hem de dünya üniversiteleri arasinda ilk siralarda yer almaktadirlar. Bu örnekleri çogaltmak mümkündür. Çagdas üniversite kurulusunda, yönetilebilir akademik birim ve ögrenci sayisini esas almak, Kalkinma Bakanligi ve hükümetimizin genel politikasidir. Bütçeler buna göre tahsis edilmektedir. Sayin milletvekillerimiz bu durumu çok iyi bilmektedirler. Yeni üniversitelerin kurulus kanunu görüsmelerinde, her bölge milletvekilinin kendi iline bir fakülte daha ilave ettirebilmek için nasil gayret gösterdigini yakindan takip etmis biriyim. Kurulus asamasinda 3 fakülte ile ögretime baslayan üniversitemize, sonraki birkaç yil içinde 4 fakülte daha kazandirdik. Bilimsel esaslar dâhilinde ihtiyaç duyulmasi hâlinde 7 fakültemize birkaç fakülte daha ilave etme imkânimiz vardir. Uzun mesai ve ciddi emek ürünü olarak kurulan enstitülerimiz ile arastirma merkezlerimiz bu sayilarin disindadir. Ayrica meraklilarina, bizimle 2008’de kurulmus olan 9 devlet üniversitemizin fakülte sayilarina da bir göz atmalarini tavsiye ederim.” diye konustu.
Ögrenci sayisi sehir nüfusunu gölgelememelidir
Ögrenci sayisinin sehir nüfusunu gölgelememesinin bu konuda gözetilmesi gereken bir husus oldugunu belirten Rektör Kaplan, “Bütün bunlara ragmen acaba Bartin Üniversitesinin ekonomik bir sektör olarak Bartin’a katkisi nedir? Ticaret ve Sanayi Odasi Baskanimiz burada. Hangi amaçla talep ettigimi bile söylemeden, Üniversitenin Bartin’a maddi katkisi noktasinda bir bilgi vermesini kendisinden rica ettim. Ticaret ve Sanayi Odamizin verilerine göre, Bartin Üniversitesinin ilimize ekonomik katkisini bir rapor hâlinde bana gönderdiler. Kendilerine tesekkür ediyorum. Raporda ‘Bartin Üniversitemiz bir taraftan yeni istihdam olanaklari ortaya çikarirken bir taraftan da harcama bazli finansal katki saglayan büyük bir yerel ekonomi konumundadir. Bartin Üniversitesi; ögrenci, personel, ziyaretçi harcamalari, mal ve hizmet alimlari ve yatirim harcamalari ile sehrin ekonomisi üzerinde büyük bir etki yaratmaktadir.’ tespiti yapilmistir. Ticaret ve Sanayi Odamizca Üniversitemizin ilimize parasal katkisi 90.900.000 TL olarak hesaplanmistir. Ortalama 60 bin nüfuslu bir sehir için bu herhalde çok iyi bir kaynak olsa gerek.” dedi.
Böyle bir ekonomik kaynak hakkinda konusup yazip çizerken çok dikkatli olmak zorundayiz
Nüfus potansiyeli bakimindan kisa zamanda 15 bine yaklasacak, nihai hedefi 20 bin ögrenci olan ve çevresiyle birlikte 30 bine ulasacak bir kitleden söz edildigini belirten Rektör Kaplan, “Böyle bir ekonomik kaynak hakkinda konusup yazip çizerken çok dikkatli olmak zorundayiz. Üniversitemizin geldigi nokta ve bu konuda üniversite yönetiminin 24 saati 48 saate dönüstüren canhiras mesaisi ortada iken, hiç olmazsa haksinaslik ve evrensel vicdan adina sorumlu davranmak durumundayiz. Aksine davrananlar, statüsü her ne olursa olsun bunun vebali altindan kalkamazlar. Üniversite hakkinda haber üretmek isteyenler bize müracaat ettikleri takdirde, üniversitenin çagdas yüzünü kamuoyuna gösterecek pek çok bilgi, elbette istedikleri gibi yorumlamak hakki kendilerine ait olmak üzere, kendilerine her zaman verilecektir. Bundan önce de böyle olmustur.” diye konustu.
Yaz tatilinde esnafimiz “Hocam, ögrenci ne zaman gelecek?” diye soruyor
Konunun hassasiyetini kamuoyumuzun bilgisine sundugunu belirten Rektör Kaplan, “Ögrencilerimiz tatil aylarinda Bartin’dan ayrildiklarinda sokaga çiktigim zaman esnafimiz ‘Hocam, ögrenci ne zaman gelecek?’ diye soruyor. Bununla birlikte üniversitemizin temellerinin saglam atildigini, ufak tefek engellerden etkilenmeyecek kadar güçlü oldugunu da iftiharla ifade etmek isterim. Üniversite yönetimimiz, üniversitemizi saygin bir üniversite yapma yolunda çalismalarini üstün bir gayretle, bilimsel esaslar ve kalkinma planlarimiza göre yürütmekte; bu bilinç ve güvenle yoluna devam etmektedir.” dedi.
Bartin Üniversitesi Derneginin faaliyeti sadece tabelada kaldi
Üniversitenin 2008’de kurulup göreve basladigi andan itibaren resmî veya gayriresmî ortamlarda, halkimizin, hayirseverlerimizin, isadamlarimizin destegini Bartin Üniversitesine çekmeye çalistiklarini belirten Rektör Kaplan, “Bunun için zaman zaman valilerimiz, yerel yöneticilerimiz, sivil toplum örgüt temsilcilerimiz ve sektör temsilcileri ile bir araya geldik. Vakif araciligi ile bu destek ve isbirligini saglamaya çalistik. Vakiflarin kurulusundaki zorluklar nedeniyle bu destek ve isbirligi gerçeklesmedi. Bir ‘Bartin Üniversitesi Dernegi’ kurduk, fakat dernegin hiçbir faaliyeti olmadi. Faaliyeti sadece tabelada kaldi.” diye konustu.
Üniversitemizin fiziki yapilanmasina katki saglayacak projeler gelistirelim
Üniversitenin basarisi ile hakli olarak övünenlerle sehrimize ekonomik katkisini bilen, takdir eden ve giderek daha da artmasini isteyen çevreler ile üniversiteyi, gerçekte oldugu gibi her alanda ilimizin lokomotif gücü olarak görenlere büyük sorumluluk düstügünü belirten Rektör Kaplan söyle devam etti: “Bugüne kadar çesitli ortamlarda dillendirdigim bu hususu, akademik açilis günümüzde daha açik ve yüksek sesle tekrarliyorum. ‘Hayra vesile olan, hayri islemis gibidir.’ düsturundan yola çikarak kamuoyumuza çagrida bulunuyorum. Her seyi devletten beklemeyelim. Her ilde en az bir üniversite olmak üzere birçok üniversite açarak yüksekögretimde gerçekten bir devrim gerçeklestiren devletimiz, her yil imkânlari ölçüsünde üniversitelerimize bir bütçe tahsis etmektedir. Üniversiteler kurulurken devlet erki, kendi imkân ve gücünü hesap ederek yola çikmistir. Biz de gücümüzü birlestirerek bazi illerimizde çok güzel örnekleri görüldügü gibi, il olarak üniversitemizin fiziki yapilanmasina katki saglayacak projeler gelistirsek ilimizin imaji bakimindan da daha iyi olmaz mi? Buranin bir Kayseri olmadigini bilerek bu çagriyi yapiyorum. Keske bu çagriyi ilimizden birileri yapsaydi, bunun öncüsü olsaydi. Ben toplumsal duyarliligimizin ve hayirsever damarimizin hâlâ çok canli bir sekilde var olduguna yürekten inaniyorum. Bu çagrimi da bu inançla yapiyorum. Böyle olmasaydi bu millet evlatlari Irak ve Suriye’den gelen milyonlarca çaresiz insana kucak açar miydi? Tarihin her döneminde yaptigi gibi, dünyanin dört bir yanindaki bütün mazlumlarla ekmegini bölüsür müydü?”
Ünlü Rus romanci Tolstoy’un “Insana Ne Kadar Toprak Lâzim” adli hikâyesi ile örnek veren Rektör Kaplan, “Toprak hirsiyla yanip tutusan bir köylü Sibirya’da, bir günde kisinin çevirebildigi kadar bir topragin çok ucuz bir bedelle satildigini ögrenir. O köye gider. Köylülerin tek bir sarti vardir: Gün dogumundan batimina kadar çevrilebilen alan bu köylünün olacak, fakat tam gün batimi zamani köylülerin yanina gelmis olacaktir. Köylü, gidebildigi kadar hatta gitmemesi gerektigi kadar gider ve gücünün ötesinde bir alani çevirmeye çalisir. Çünkü hirsi kendisini esir almistir. Köylülerin yanina geldigi zaman yorgunluktan adeta çatlayip ölür. Tolstoy der ki: ‘Onu sigabilecegi kadar bir çukura gömdüler.’ Demek ki hayatin varligi için elzem olan hirs, gerektigi kadar kullanilmali; daha güzeli evrensel insan iyiligi ve hayrina yönelik olmalidir.” dedi.
Cami yapimiyla üniversite bütçemizin hiçbir ilgisi yoktur
Yeni kampüs alaninda bir de cami insaatinin devam ettigini belirten Rektör Kaplan, “Kamuoyuna bu çagrimin neticesi ne olur bilmiyorum. Ancak sunu biliyorum ki, bu girisim her bakimdan hayirli bir girisimdir. Bundan sonrasi ilgililerin takdirine kalmistir. Bir hususa daha açiklik getirmem gerekiyor. Ancak tekrarinda fayda görüyorum. Yeni kampüs alanimizda bir de cami insaati devam ediyor. Cami yapimiyla üniversite bütçemizin hiçbir ilgisi yoktur. Yani Cami, üniversite bütçesinden ayrilan bir para ile kesinlikle yapilmamaktadir. Buraya harcanan para tamamen Diyanet Isleri Baskanligimiz bütçesinden karsilanmaktadir. Biz ileride 30 bin nüfusun yasayacagini öngördügümüz kampüsümüzde, bu caminin yapilmasina öncülük etmekteyiz. Ileride hem kampüsümüz, hem de camimiz bölgenin sayili mimari yapilarindan biri olacaktir.’’ diye konustu.
Bartinli hemsehrilerimizi Mühendislik Fakültemizin yeni binasinin açilis törenine bekliyoruz
Mühendislik Fakültesini yeni kampüsümüze tasiyarak yeni kampüsümüzde egitim ögretimin baslatildigini belirten Rektör Kaplan, “Su anda yapimi devam eden Edebiyat Fakültesi Idari Binasi, Mühendislik Fakültesi Idari Binasi, Sözel Derslik ile Ögrenci ve Personel Yemekhane Binasi çok yakin bir zamanda tamamlanacaktir. Önümüzdeki akademik yilda baska akademik birimler de bu binalara tasinacak ve akademik faaliyetlerini yeni kampüsümüzde sürdüreceklerdir. Ayrica duyuracagiz ama bütün katilimcilarimizi, ögrencilerimizi ve Bartinli hemsehrilerimizi Mühendislik Fakültemizin yeni binasinin açilisi dolayisiyla düzenleyecegimiz törene bekliyoruz.” dedi.
Açilis konusmasini yapan Bartin Valisi Seyfettin Azizoglu, 2008 yilinda kurulan üniversitemiz, kurulus asamasini tamamlamis belki de üniversitelerin orta vadede ulasabilecegi bir yapiya ve güzellige ulasmistir. Bu sebeple emegi geçen basta üniversite rektörümüze ve akademik kadrosuna Bartin adina Bartin Valisi olarak tesekkürlerimi sunmak istiyorum. Bu basarilarinin bundan böyle artarak devam edecegine olan inancimi da ifade etmek istiyorum.” dedi.
Vali Azizoglu: Üniversitemiz, üzerine düsen görevi hakkiyla yerine getirmistir
Bir üniversitenin görevinin; bulundugu bölgeye ekonomik, sosyal, kültürel katkilar saglamak oldugu gibi bölgesine, ülkesine ve dünyaya bilimde, teknolojide ve egitimde katki sunmak oldugunu belirten Vali Azizoglu, “Üniversitemiz üzerine düsen görevi hakkiyla yerine getiren üniversitelerden birisi haline gelmistir. Bu beni Bartin Valisi olarak çok mutlu etti. Inaniyorum ki Bartinlilari da mutlu etmistir. Üniversitenin bu asamaya gelmesi üniversitenin akademik ve idari kadrosunun çalismalari ve çabalari disinda Bartin halkinin, sivil toplum örgütlerinin, Bartin’da sözü geçenlerin de bu konuda vermis olduklari çabanin da bir sonucudur.” diye konustu.
Böyle büyük kuruluslarin ve yapilarin olusturulmasi bir takim sikintilara neden oldugunu belirten Vali Azizoglu, ‘’1200 metrekarelik bir alanin Bartin’da hiçbir kavgaya, gürültüye, mahkemeye düsmeden rahat bir sekilde çözülüp üniversiteye tahsis edilmis olmasi onlarin da üniversiteye ne kadar ilgi gösterdiginin, üniversitenin kurulmasi için çaba gösterdiginin açik bir ifadesidir.” dedi.
Üniversitemizin kurulus hiziyla Kredi ve Yurtlar Kurumunun kurulus hizi esit gidemedi
Bugün üniversite ögrencilerinin barinmasiyla ilgili bazi problemlerin oldugunu belirten Vali Azizoglu, “Üniversitemizin kurulus hiziyla Kredi ve Yurtlar Kurumunun kurulus hizi esit gidemedi. Ama hepimiz de biliyoruz ki hükümetimizin bu konuda önemli çalismalarindan bir tanesi de özel sektöre yurt açma imkaninin ve kaynaginin saglanmis olmasidir. Bugün özel kuruluslar tarafindan yapilip KYK’ya teslim edilen iki yurt bu sikintimizi biraz da olsun azaltmistir.” diye konustu.
Bartin Valisi Seyfettin Azizoglu, Bartinlilara hitaben su ifadelere yer verdi: “Bugüne kadar göstermis oldugunuz tüm gayret ve çabaya tesekkür ediyoruz. Bu çabalarla Bartin Üniversitesi gerçekten ülkemizde adindan söz edilen akademik bir hüviyete bürünmüstür. Gelecekte 150 bin nüfusa ulasacak bir sehrin 20-30 bin ögrenci barindiracak bir üniversitesinin olacagini anladigimiza göre üniversite ögrencilerimizin yurt ihtiyacinin artarak devam edecegini burada ifade etmek istiyorum. Bu manada hükümetimizin özel sektöre yurt yapma imkânini saglamasinin Bartin açisindan önemli bir avantaj oldugunu ifade etmek isterim. Bu manada Bartinli is adamlarimizin, Kredi ve Yurtlar Kurumunun kiralayabilecegi ögrenci yurtlari yapmalarini buradan söylemeyi bir borç bilirim. Inanin ki Bartin disindan birçok is adami yurt yapmak için beni aradi ve bize basvuruda bulundu. Istiyorum ki Bartinli is adamlarimiz da bu konuda öncülük etsinler. Üniversitemizin yeni kampüsünde de çok güzel çalismalar yapilmaktadir. Ben inaniyorum ki 2015–2016 egitim ögretim döneminde esas kampüs alanina tasinmis olunacaktir. Anayoldan Bartin-Zonguldak yolundan geçen vatandaslarimiz veya turistlerimiz oradan geçerken o güzel binayi görmüs olacaktir.”
Açilis konusmalarindan sonra Bartin Üniversitesi Egitim Fakültesi Güzel Sanatlar Egitimi Bölümü ögretim elemanlari tarafindan kisa bir konser verildi.
2014-2015 Akademik Yili Açilis Töreninden Görüntüler:
Rektör Prof. Dr. Ramazan KAPLAN
Bartin Valisi Seyfettin AZIZOGLU